Siyah Ayaklı Dağ Gelinciği Hayatta kalanların sayısı: Yaklaşık 1000 tane Doğal ortamı: Kuzey Amerika Durumu: Kıtanın tek yerli gelincikleri ve nesli tükenmekte olan memelilerden biridir. 1986 yılında, yalnızca 18 dağ gelinciği kalmışken, şimdi soyu tekrar geri kazanılmaya çalışılıyor.
Kayıtlar
Ocak, 2019 tarihine ait yayınlar gösteriliyor
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Dev Komodor ejderi Bu ejder, ancak 1912 yılında keşfedilmiştir. Bu tür yalnız Sonda takımadalarının bazı küçük adalarında ve özellikle adını taşıdığı adada bulunur. Uzunluğu 3 metreyi geçtiğinden kertenkelelerin devi sayılır. Yerliler, yavru geyikleri ve yavru yaban domuzlarını, hatta zaman zaman yabani atları yediğini söylerler. Adı fare adası olan Komodor adasında bir tek farenin kalmamış olması manalıdır. Dev varan bunların hepsini yediği tahmin edilebilir. Bu varan, pisboğazlığı, kendi hemcinslerine saldırıp onları yemeye ve her türlü hayvan leşiyle karnını doyurmaya kadar vardırır
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Javan Gergedanı Endonezya ve Vietnam ormanlarında yaşayan bu gergedan türü, kaçak avcıların boynuzlarının değeri nedeniyle avladıkları bir hayvan. Ormanlık alanların yani doğal yaşam alanlarının her geçen gün talan edilmesi de neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına etkendir. Günümüzde sayıları 60 adet bile yok.
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Toros Kurbağası Sadece Türkiye’de Toroslar’da yaşarlar. Dünyanın ötmeyen tek kurbağa türüdür. yaşam alanı çok sınırlıdır. 1990’lı yıllarda yaşam alanlarına sazan balıkları salınmış, bu da toros kurbağasının neredeyse yok olmasına neden olmuştur. Daha sonra durumun farkına varılmış ve gerekli önlemler alınmış olsa da toros kurbağasının nesli hala tehtike altındadır. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlara örnek olarak sumatra kaplanı, altın başlı langur, siyah ayaklı dağ gelinciği, meksika yunusu, bozkır kartalı, bengal kaplanı, javan gergedanı, ulu doğan, kolan balığı, mezgeldek, anadolu dikenli faresi, dikkuyruk gibi türler de sayılabilir.
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Panda Pandalar besin olarak neredeyse sadece bambu yapraklarını yerler. Bambu bitkisinin iklimsel nedenlerle yok olması pandaların neslini tehlike altına sokmaktadır. Pandaların ürkek yapısı besin bulamayan pandaların diğer alanlara göç etmelerini engellemektedir. Ayrıca insanların pandaların yaşam alanlarına göç etmeleri bu canlıları olumsuz yönde etkilemektedir.
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Kelaynak Kuşu Ortadoğu ve Afrika’da yaşayan göçmen bir kuştur. Türkiye’de koruma altına alınmışlardır. 2004 yılında toplan sayıları toplam 2000’e ulaşamamaktadır. Tarım ilaçları, sulak alanların yok edilmesi kelaynak neslini tükenme tehlikesiyle karşı karşıya getirmiştir. Kelaynak kuşları tek eşli olduğu için çift olarak koruma altına alınır. Yine tek eşlilik nedeniyle üremeleri yavaştır.
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Siyah Gergedan Siyah Gergedan türünün nesli bir aralar öylesine tehlike altındaydı ki, küçük bir Google aramasıyla nesillerinin yok olduğuna dair onlarca haberle karşılaşabilirsiniz. Ancak durum öyle değil. 1900’lerde günde neredeyse 5-6 tane siyah gergedan öldürüldüğünden sayıları hızla düşen bu hayvan türü, çok önemli ve yaygın çalışmalar sayesinde yok olmaktan kurtarılsa da hala oldukça kritik bir durumda bulunuyor. Şuan için 5000’den fazla siyah gergedanın yaşadığı tahmin ediliyor.
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Amur Parsı Parsların, yani leoparlarında genelde Afrika’nın geniş bozkırlarında yaşadıkları düşünülse de bu pars türü Rusya’nın en doğusunda yaşamaya adapte olabilmiş. Saatte 60 km hıza ulaşabilen Amur Parslarının sıçrama yetenekleri de oldukça gelişmiş; tek bir sıçramada yatayda 6 metre, havaya doğruysa 3 metre katedebiliyorlar. Ormanlarda ve dağlarda yaşadıkları bilinen bu hayvan türünün erkekleri çiftleşme sonrası dişiyle beraber kalıyor ve bazen yavruların bakımında bile yardımcı oluyor. Doğal ortamda 15, gözetim altında 20 yıl yaşayabildikleri biliniyor. Türün 60’dan biraz fazla üyesinin kaldığı düşünülüyor.
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Saola Oldukça nadir görülen bu hayvan türü günümüze kadar sadece 4 kere bilimsel olarak raporlanmış. İlk olarak 1992 Mayıs’ında keşfedilen Saola türü 1900’lerin en büyük zoolojik keşiflerinden biri olmasının yanı sıra son 50 yıl içerisinde keşfedilen en büyük memeli hayvan olma özelliğini de taşıyor. Türe ait kaç bireyin kaldığı tespit edilemiyor. Saolaların sadece Vietnam ve Laos’ta yaşadığı biliniyor.
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Cross Nehri Gorili Nijerya’nın en büyük nehirlerinden biri olan Cross Nehri etrafında yaşayan bu canlı türünün tehlike altında olup olmadığının anlaşılması son 10-20 yıla kadar mümkün olmadı. Bunda en büyük etkense bu canlıların insanların farkında olması ve bu nedenle özellikle en ıssız yerleri seçmeleriydi. An itibariyle 200-300 civarı Cross Nehri Gorili kaldığı düşünülüyor.